search

Сектор за наплату путарине

Сектор за наплату путарине

Сектор наплате путарине обавља послове наплате путарине, као и послове надзора наплате путарине(послове видео надзора, аналитике и контроле), послове превоза и заштите новца и објеката и административно техничке и друге послове везане за делатност сектора.

У саставу Сектора наплате путарине налазе се следећа одељења:

1. Одељење за оперативну наплату путарине
2. Одељење надзора наплате путарине
3. Одељење заједничких послова сектора

Јавно предузеће “Путеви Србије” путем Сектора наплате путарине врши наплату накнаде за употребе ауто-пута (путарине) на следећим деоницама:

- Београд-Ниш
- Београд-Шид (Хрватска граница)
- Ниш-Лесковац
- Београд-Суботица (Мађарска граница)

На деоници Београд-Ниш и Београд-Шид наплата се одвија у условима затвореног система наплате, док на деоницама Ниш-Лесковац и Београд-Суботица наплата путарине се одвија у условима отвореног система наплате.

Наплата путарине се данас обавља на ауто-путевима укупне дужине око 603 км, преко аутоматског техничког система за наплату. Систем се састоји од 45 наплатних станица.

Решење наплатног система представља комплексан управљачко трансакциони систем у потпуности модуларан, базиран на “PC” технологији, уз коришћење савремених оперативних система за рад у реалном времену и потпуном заштитом у преносу података.

Корисницима је омогућено, на свим наплатним станицама, да сами изаберу начин плаћања путарине:

- У ГОТОВОМ НОВЦУ
- ПЛАТНИМ КАРТИЦАМА (VISA, VISA ELECTRON, MASTERCARD, MAESTRO, POSTCARD, DINACARD, AMERICAN EXPRESS)
- ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ – ПЛАЋАЊЕМ БЕЗ ЗАУСТАВЉАЊА

Корисници који путарину плаћају у готовом новцу или неком врстом картица морају да се зауставе на наплатним станицама, док возила која имају савремене електронске уређаје – ТАГ-ове, пролазе кроз наплатну станицу и плаћају путарину без заустављања.


Mapa naplatnih stanica

ЈП "Путеви Србије"

Булевар краља Александра 282
Поштански фах 17, 11050 Београд 22
пак 149602