Конференција "Безбедност у саобраћају"

Презентација „Безбедност на државним путевима“

Конференција "Безбедност саобраћаја" у организацији Данас конференс центра  одржана је 31. марта у хотелу Хајат. На тешко питање како пронаћи ефикасан систем безбедности саобраћаја који ће смањити број изгубљених живота (у Србији је прошле године у саобраћајним несрећама 950 људи изгубило живот) и штету која се мери стотинама милиона евра покушали су да одговоре бројни учесници. Конференцији су присуствовали најеминентнији стручњаци који учествују у доношењу новог Закона о безбедности саобраћаја, али и представници осталих сегмената друштва, без којих масовна и доследна примена било каквог закона није могућа.

Директор Сектора за стратегију, пројектовање и развој ЈП "Путеви Србије", Биљана Вуксановић, одржала је презентацију "Безбедност на државним путевима" . У оквиру презентације представљен је развојни програм о безбедности саобраћаја који се ради у ЈП "Путеви Србије". Развојни програм обухвата програм опасних места, ризичних деоница, управљање црним тачкама и програм оцењивања путева. ЈП Путеви Србије у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством за инфраструктуру је почетком 2007. године урадило Елаборат у коме су идентификована опасна места и дати предлози за њихово санирање. 

Анализом је утврђено да је брзина, тј. људски немар и незнање главни узрок саобраћајних незгода, а не стање пута и путне опреме које је узрок у само 1 % случајева. Свака трећа незгода са настрадалим лицем је на државним путевима, а свака друга на локалним.

Госпођа Вуксановић је посебно истакла да издвајање за путеве из малопродајне цене горива у земљама у окружењу је око 10 до 15 %, а у државама западне Европе и до 50 %. Основни услов за остварење одрживог развоја државних путева је стабилан и сталан извор финансирања, а у Србији су у овом тренутку изузетно ниска издвајања за финансирање путне мреже. У протеклом периоду, значајна средства, углавном из кредита међународних финансијских институција, су уложена у обнову путне мреже, а према програму Владе Србије за период од 2008. до 2012. године, очекује се изградња осталих деоница аутопута на Коридору 10, а потребна средства су процењена на милијарду и по евра.

Професор Милан Вујанић, један од кључних актера доношења новог закона изјавио је да свака законска регулатива може да заживи само ако постоји подршка друштва у целини, јер нема безбедности саобраћаја без озбиљне политичке подршке. 

Закључак  конференције је да најбољи модел представља јединство примењивог закона, смисаоне и сталне едукације и реедукације, уз снажну системску медијску кампању. 

Влада Србије је 9. априла усвојила предлог Закона о безбедности саобраћаја на путевима и упутила га на скупштинску процедуру.


Штампа