14.11.17. JP "PUTEVI SRBIJE" spremno za početak Zimske službe 2017/2018

Dana 14.11.2017.g., u prostorijama Sava Centra, u Beogradu, održana je konferencija za medije i javna prezentacija Plana zimskog održavanja i sistema funkcionisanja održavanja državnih puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda.

Konferenciji su prisutvovali Zoran Drobnjak, v.d. direktora JP "Putevi Srbije", Zoran Stojisavljević, izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda i rukovodilac Štaba zimske službe, Slaviša Lakićević, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, Zoran Lazić, predstavnik Uprave saobraćajne policije Grada Beograda i drugi.

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednost saobraćaja u zimskim uslovima, neophodno je blagovremeno sačiniti Plan zimskog održavanja što je naše preduzeće uradilo kao i svih prethodnih godina.

Planom zimskog održavanja putne mreže Repubilke Srbije predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodne za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 15.11.2017.g. do 31.03.2018.g.

Plan održavanja puteva u zimskim uslovima je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Ove godine je angažovano 24 specijalizovana preduzeća na održavanju mreže državnih puteva Republike Srbije.

Novinarima i drugim zainteresovanim stranama je prezentovan način rada i pregled organizacije ljudstva, sredstva i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.

Takođe, prezentovan je i veoma važan sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima kako Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP-a RS - Sektora za vanredne situacije i Uprave saobraćajne policije, javnosti i svih zainteresovanih strana (pogledati šematski prikaz protoka informacija).

Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda.
Održavanje puteva u toku zime obavlja se iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 164.
Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima koji su:

Prvi prioritet - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli.
Drugi prioritet - Kolovoz se čisti i posipa samo rizlom ili šljunkom.
Treći prioritet - Sa kolovoza se samo uklanja sneg i time omogućuje prohodnost, ali tek nakon izvršenog čišćenja puteva I i II prioriteta.

Prema planu zimske službe za 2017/18 raspoloživo je:
724 putarskih vozila i kamiona, 330 mašina, 1126 radnika - putara, 162 tehničara, 330 mašinista i 724 vozača, u jednoj smeni.

Takođe moramo naglasiti da angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 68.561,46 tona, kamenog agregata i rizle ukupno 102.000 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa iznosi oko 1500 tona.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:

а) mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Bregaljičko Brdo i prevoj "Mečka" na autoputu,
b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin - Zaječar (600 m.n.v),
v) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu,
g) prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.),
d) prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin),
đ) prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš),
е) prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac),
ž) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
z) širim podrućijima Tare, Crne Trave i Sjenice,
i) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
ј) prevoj Jaram na putu Brzeće - Kopaonik,
k) most preko Save, obilaznica Dobanovci - Ostružnica,
l) zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici М-21, između Borove Glave i Kokinog Broda,
lj) obilaznica Beograd od Sektora-3 (reka Sava) do kraja Sektora-5 (Straževica) i Kružni put,
m) novi most "Batajnica" sa rampama, u petlji Batajnica.

JP "Putevi Srbije" sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP "Putevi Srbije" još jednom apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju briu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.


Štampa