ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ИПА ПРОЈЕКТА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

ЈП „Путеви Србије“ обавештава јавност да ће се сутра 25.01.2023.г. у просторијама ЈП „Завод за урбанизам Војводине“, у Новом Саду одржати завршна конференција где ће бити представљени резултати пројекта:

„Развој прекограничног прелаза Сантово - Бачки Брег са потребном царинарницом и објектима у функцији  теретног саобраћаја”    

Пројекат је финансиран из Interreg IPA фондова Европске уније, а партнери на пројекту су ЈП „Путеви Србије", Национална агенција за инфраструктуру Мађарске (NIF Zrt.) и ЈП „Завод за урбанизам Војводине".

Захваљујући програмима Европске уније до сада је успешно реализован низ пројеката из Interreg IPA програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија, који су директно усмерени на унапређење саобраћајне инфраструктуре, стимулацију прекограничних предузећа и економских односа, успостављање нових пословних прилика, размене искустава и примера добре праксе у домену културе, туризма и образовања.

Отварајућа конференција пројекта одржана је 17. децембра 2021.г. у Новом Саду, док је 23.06.2022.г. у просторијама ЈП „Путеви Србије" у Београду, одржана конференција на којој је представљен напредак пројекта.

Циљ пројекта је развој граничног прелаза Сантово-Бачки Брег за све врсте теретног саобраћаја без ограничења, јер тренутно саобраћај је омогућен само путничким и теретним возилима до 3,5 тоне.

ЈП „Путеви Србије“ је у оквиру овог пројекта израдило потребну планску документацију, идејно решење, идејни пројекат и пројекат за грађевинску дозволу. Документација укључује различиту планску документацију, пројектно техничку и студијску документацију која представља предуслов за проширење граничног прелаза Сантово-Бачки Брег за теретни саобраћај, односно за изградњу проширених капацитета овог прелаза.

Важно је нагласити да ће отварање граничног прелаза Сантово - Бачки Брег за теретни саобраћај, умногоме растеретити постојеће граничне прелазе између Мађарске и Србије, смањити застоје, отворити нове могућности за развој економских и свих других веза две земље.

Гранични прелаз биће директно повезан на нови саобраћајни правац који ће повезивати граничне прелазе Бачки Брег и Наково, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја, Новог Бечеја и Кикинде, чинећи на тај начин брзу саобраћајницу која ће умногоме убрзати превоз роба и људи у целом региону.

ЈП „ПУТЕВИ СРБИЈЕ“


Штампа