ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ИПА ПРОЈЕКТА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

Нови Сад

У просторијама ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ у Новом Саду, у среду, 25.01.2023.г. је одржана завршна конференција пројекта „Развој прекограничног прелаза Сантово - Бачки Брег са потребном царинарницом и објектима у функцији теретног саобраћаја” на којој су представљени резултати пројекта.

Пројекат је финансиран из Interreg IPA фондова Европске уније, a партнери на пројекту су ЈП „Путеви Србије", Национална агенција за инфраструктуру Мађарске (NIF Zrt.) и ЈП „Завод за урбанизам Војводине".

Захваљујући програмима Европске уније до сада је успешно реализован низ пројеката из Interreg IPA програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија, који су директно усмерени на унапређење саобраћајне инфраструктуре, стимулацију прекограничних предузећа и економских односа, успостављање нових пословних прилика, размене искустава и примера добре праксе у домену културе, туризма и образовања.

Отварајућа конференција пројекта одржана је 17. децембра 2021.г. у Новом Саду, док је 23.06.2022.г. у просторијама ЈП „Путеви Србије" у Београду одржана конференција на којој је представљен напредак пројекта.

Циљ пројекта је развој граничног прелаза Сантово-Бачки Брег за све врсте теретног саобраћаја без ограничења, јер je тренутно саобраћај омогућен само путничким и теретним возилима до 3,5 тоне.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је тим поводом истакао да пројекти као што је овај представљају “отварање прозора и врата према свету“ и додао да ће један веома важан стари гранични прелаз добити нови сјај и нове садржаје.

ЈП „Путеви Србије“ је у оквиру овог пројекта израдило потребну планску документацију, идејно решење, идејни пројекат и пројекат за грађевинску дозволу. Документација укључује различиту планску документацију, пројектно техничку и студијску документацију која представља предуслов за проширење граничног прелаза Сантово-Бачки Брег за теретни саобраћај, односно за изградњу проширених капацитета овог прелаза.

Отварање будућег граничног прелаза Сантово - Бачки Брег за теретни саобраћај, у многоме ће растеретити постојеће граничне прелазе између Мађарске и Србије, смањити застоје, отворити нове могућности за развој економских и свих других веза две земље.

Гранични прелаз биће директно повезан на нови саобраћајни правац који ће повезивати граничне прелазе Бачки Брег и Наково, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја, Новог Бечеја и Кикинде, чинећи на тај начин брзу саобраћајницу која ће у многоме убрзати превоз роба и људи у целом региону.

На конференцији су говорили и покрајински Секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, Заменик покрајинског Секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу др Зоран Тасић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и директор ЈП „Завода за урбанизам Војводине“ Предраг Kнежевић.

Изјаву председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора, као и кадрове са конференције за медије можете погледати или преузети са линка: 25.01.23. Завршна конференција ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске


Штампа