Potpisan aneks ugovora o izgradnji petlje Jakovo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i direktor kineske kompanije „CCCC“  Jang Dong, u prostorijama opštine Surčin, potpisali su Aneks 3 ugovora o Projektovanju i izgradnji ulivno-izlivnih saobraćajnica na državnom putu I A  reda broj 2,  Beograd - Južni Jadran za deonicu Surčin - Obrenovac u Jakovu, na ukrštanju autoputa E 763 sa lokalnim putem Surčin – Jakovo.

Projekat izgradnje petlje u Jakovu je vredan više od 3,3 miliona dolara, investitor je Javno preduzeće „Putevi Srbije” a izvođač radova kineska kompanija „China Communications Construction Company Ltd. (CCCC)“.

Buduća petlja Jakovo će omogućiti brži pristup autoputu Miloš Veliki ne samo stanovnicinma Jakova i drugih naselja opštine Surčin, već i industrijskoj zoni u Jakovu, a sam centar Surčina zaštititi od tranzitnog i teretnog saobraćaja, što će smanjiti gužve i povećati bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Ukupna dužina projektovanih saobraćajnica iznosi 2,235 km, a površina kolovoza ulivno-izlivnih saobraćajnica i proširenja zaustavne trake autoputa je 11.230m2. Planirana je izgradnja  jednosmernih saobraćajnica širine kolovoza 6,00 m i bankina od 1,50 m.

Predviđena je i ugradnja traka za usporenje i ubrzanje kretanja vozila na delu zaustavne trake u profilu autoputa. Postojeća zaustavna traka širine 2,50 i 0,50 m se pretvara u izlivnu i ulivnu traku širine 3,50 i 0,50 m.  Dužina traka za ubrzanje ili usporenje kretanja vozila je 25,00 m. Širina ulivne i izlivne rampe je 6,00 m.

Potpisivanju je prisustvovali predstavnici  resornog ministarstva, grada Beograda, izvođača i projektanta, kao i lokalne samouprave.

Link do video materijala snimljenog na događaju i do izjava je: 31.05.23. Potpisan aneks ugovora o izgradnji petlje Jakovo


Štampa