Копенхаген (Данска) - март 2012

I седница Управног одбора ASECAP, Данска, Копенхаген 05.03.2012.год.
 
Председник Карл Ширхакл је нагласио успех Удружења у раду ЕУ и других организација (као што су ИТС Саветодавна група, и Удружење је једини члан ЕЕТС УО,а члан ЕРТРАЦ-а, председник ДГ ИНФСО форума о и-мобилитету). Ради развијања релевантних ASECAP активности, Председник је инсистирао да сви чланови, из свих ASECAP одбора буду активни(Управни одбор, ЦОМЕX, ЦОПЕР одбори, оперативне групе, итд.). Седници су први пут, незванично, присуствовали и представници придружених чланова.         
По усвајању записника, радило се по Матрици договорених тачака/активности ASECAP-овог Програма рада за 2012.
Председници свих ЦОПЕР одбора су позвани да интензивирају  рад и осмисле план по ком ће одбор ЦОМЕX и УО доносити одлуке. Договорено је оснивање ASECAP Савета стручњака који ће допринети раду сталних,  за ASECAP интересних домена, по новом Статуту. Сви чланови су се обавезали да именују своје представнике за сваку област.

Генерални секретар је реферисао о потенцијалним незваничним састанцима са представницима ЦЕР-а, (Заједнице европских железница), која је тренутно у реструктурирању, ради почетка сарадње.
Стефан Вервилген из ASECAP Секретаријата је постао одговоран за рад унутар ДОПЕР IV, тј. успостављање репера и размену информација о саобраћајној статистици/анализи.

Извештај Генералног секретара наглашава активно присуство ASECAP-а у великом спектру ЕУ домена од интереса за ASECAP, истичу остварени успеси, као што су: ASECAP је прихваћен као један од 25 чланова европске ИТС Саветодавне групе високог нивоа, активни је члан ЕРТРАЦ-а, један од 3 председника – заједно са ЕК – у форуму за и-мобилитет, значајан је партнер Европске комисије у истраживању и иновирању копненог транспорта оријентисаног ка политици распоређивања  и заинтересована страна која учествује у званичним дискусијама Комитета за наплату путарине о распоређивању ЕЕТС система.  
Лидер пројекта ЦЕЗАР IV је обавестио УО да је без обзира на позитиван извештај о ревизији, Европска комисије одлучила да поново преиспита и сама изврши ревизију пројекта ЦЕЗАР IV, 4 године после завршетка пројекта.

Представљен је рад одбора ЦОПЕР I о развоју у домену ЕЕТС-а, нове законодавне иницијативе ЕК, а у вези са доделом уговора о концесији и јавним набавкама. УО је потврдио нацрт документа у којем је изложен став ASECAP-а  којег би требало одбранити на састанку Одбора за наплату путарине дана 19. марта 2012. год. У документу се види спремност ASECAP-а да се посвети конкретним активностима, под условом да сама Европска комисија обезбеди јасан оквир деловања и обавезе свих интересних група, нарочито држава.

У вези иницијативе ЦЕН-а о стандардизацији размене информација између добављача услуга и органа за наплату путарине, УО је потврдио да све иницијативе у вези ЕЕТС треба покренути у оквиру применљивог законодавства које свима даје јасно дефинисане улоге.

У вези концесија и јавних набавки су изнете дискусије, још увек активне у Европском парламенту (ИМЦО Одбор), о нацртима Директива које је предложила Европска комисија 2011. год. Предлози Комисије су позитивно оцењени, дати су коментари и амандмани.

Ради обраћања законодавцу ЕУ, а у вези са појединим темама које брину ASECAP чланове, УО је генерално подржао документ, а УО је позвао све да коментаре доставе до 9. марта. Удружења АИСЦАТ и АСЕТА су позитивно оценила документ, изложивши своје стратегије истрахове, али храбрећи друге чланове да промовишу релевантне интересе ASECAP-а,  директно пред Европским парламентом.

Председник одбора ЦОПЕР II, г-дин М. Ротондо је говорио о петом годишњем ASECAP Догађају о безбедности у саобраћају, који сее године који се одржао уз активно учешће трију кључних ЕУ институција (Европска комисија, Европски парламент, Савет/Председништво).
Иако није било никаквих нових иницијатива од стране ЕУ о којима би се могао поднети извештај (посебно услед недавних поновних промена унутар саме Комисије), председник одбора ЦОПЕР II обавестио је Управни одбор да ће се убрзо започети са радом на интерном ЦОПЕР II приоритету, везаном за функционисање тунела са једном цеви, за којег се АСФИНАГ понудио да преузме водећу улогу.

Рад ЦОПЕР III је представио г-дин М.Јандриситс кроз  5 кључних тема и то:  рада ASECAP-а на систему ИТС, ИТС Директивама, Еасy Wаy системом, Форума о и-Мобилности (бивши форум о е-безбедности), САТИЕ пројекта, кроз подршку развоју Европске активности великих размера за ИЦТ у транспорту и Амстердам групу, уз осврт на приоритете у њиховим развојима.

На дискусији на Округлом столу свих редовних и придружених чланова, размењене су информације   о ситуацијима у свакој земљи понаособ, као и о спектру различитих тема (Анекс 4.)

Секретаријат је такође саставио коначне верзије релевантних текстова који ће бити усвојени на ванредној Генералној скупштини у мају 2012.год. а по  одредбама новог Статута и регулативе. Забележено је да се госп. А. Арнаутис оградио од последњег става члана 5.1.1.

Председник Клаус Ширхакл је посебним дописом тражио свим члановима да доставе имена кандидата за позиције првог и другог потпредседника,  и два изабрана члана ЦОМЕX-а са правом гласа. Предложио је да УО на седници у Торину званично изабере г-дина Жана Мескија за првог Потпредседника ASECAP-а, г-дина Ојвинда Халеракера као другог Потпредседника ASECAP-а, г-дина Тома Фенинга и г-дина Масима Шинтуа као два изабрана ЦОМЕX члана са правом гласа. УО није био уздржан о том предлогу.

Генерални секретар, јавно похваљен за посебно економично вођење послова у 2010.год.  је представио нацрт Биланс стања и успеха за 2011. год. који је УО  прихватио, и који ће бити послат ревизору, ради припреме извештаја за Генералну скупштину. Одобрен је план и Биланс стања и успеха за 2011. год.

УО је потврдио нацрт дневног реда ASECAP Генералне скупштине у Торину, под условом да се дода тачка о ванредној полу-седници на којој би се ратификовао избор потпредседника и два члана ЦОМЕX-а са правом гласа, у складу са званичним захтевима постављеним у ревидованом Статуту.

У вези предлога за успостављење репера, (АСФА - ДАРС) одржане су презентације о мерењу задовољства корисника и њихових мрежа, које су приложене у Анексима 8.а. и 8.б. Ген. секретар је  нагласио да би било добро да државе успоставе „корисничке одборе“ високог нивоа, по узору на Француску која је на тај начин корисницима понудила добро образложење за повећање путарина и тарифа.

Удружење АИСЦАТ је представило активности на организацији „ASECAP Студијски и информативни дани“ 2012, који ће бити у Торину, у сарадњи са ASECAP Секретаријатом и компанијом МЦИ као саорганизаторима конференције. Договорено је да се Еасywаy укључи у панел пленарне седнице бр.4, која за тему има распоређивање ИТС-а.
Дани ASECAP-а се од 2010.год. организују по новим модалитетима који се посебно тичу трошкова, те је разговарано о томе да домаћин ASECAP Дана 2014 можда буду или УК или Француска.
Иако није  потврђено ХУКА, ТЕО и Толл Цоллецт су разматрали идеју да буду домаћини у 2013. Одлучено  је да кандидати у најкраћем року потврде своје пријаве да буду домаћини.


Штампа