Париз (Француска) - новембар 2012

ИЗВЕШТАЈИ О АКТИВНОСТИМА ЗА УПРАВНИ ОДБОР

а) Развој активности у EU/ ASECAP и тренутно стање: Матрица договорених ставки / активности 

Генерални секретар ASECAP-а представио је Управном одбору документ са детаљним информацијама уз матрицу тачака које су одобрене на седници Управног одбора 2012/2  (Торино) са планираним и извршеним ASECAP активностима. Документи садрже информације о најновијим дешавањима у ЕУ транспортном свету, пресудним тачкама за ASECAP и предложеним активностима за ASECAP-ов Програм рада 2012-2013. 

Г. Дионелис је навео да на основу новог Статута, Уптавни одбор, COMEX, COPER-и, ASECAP Тхинк Танк и радне групе (које подржавају ASECAP стручњаци) представљају основне инструменте за будуће активности ASECAP-а. Генерални секретар ASECAP-а заједно са председавајућим COPER-а биће одговорни за састављање индикативног плана као основа за COMEX (политички) и Тхинк Танк (технички) како би се разрадиле будуће ASECAP активности и да би Управни одбор доносио адекватне одлуке. Поред тога, ASECAP Секретаријат (координатор: СтефанеВервилген), у тесној сарадњи са осталим COPER-има, наставиће да испитује ASECAP потребе у вези са статистичким информацијама и пратиће учесталост добијених информација. 

Г. Дионелис је Управном одбору представио (1) RETS пројекат тестирања, у оквиру EETS, који представља највиши приоритет за ASECAP чланове, (2) тренутне ЕУ законодавне процедуре у вези са доделом концесионих уговора и јавним набавкама, (3) области безбедности путева и одрживости (упоредити са Тхинк Танк догађајем од 27. новембра 2012.) и (4) ИТС домен где недостатак приближавања између различитих одељења EK (DG RESEARCH, DG CONNECT, DG ENERGY, DG MOVE, DG CLIMA) захтева јаку реакцију ASECAP-а у вези са мноштвом некоординисаних иницијатива. У ИТС области, Генерални секретар је подсетио на договор чланова да ASECAP увек треба да подвлачи ЕУ Институцијама адекватну улогу европске ИТС Саветодавне групе на високом нивоу (ИТС Хигх Левел Адвисорy Гроуп) (ASECAP је један од 25 чланова те Групе) у вези са политиком и индустријском орјентацијом ка будућем ИТС акционом плану.

б) Повезане ASECAP активности

COPER I

Председавајући COPER-a I Бруно Де ла Фуенте представио је рад реализован у оквиру COPER-a I у вези са недавним развојем у EETS домену, као и нове законодавне иницијативе Европске комисије о додели концесионих уговора и јавним набавкама. У вези са EETS, већ постоји договор ASECAP-а о основним стратегијама. Компаније које врше наплату путарине су урадиле свој посао, EETS провајдери морају да одлуче како да се региструју у држави како би могли званично да контактирају компаније које врше наплату путарине а државе (првенствено Немачка) су идентификоване као кључни елемент за сваки RETS развој ситуације у будућности ка коначном EETS. Штавише, наведена је њихова спремност и подршка могућем RETS пројекту.

У вези са овом конкретном тачком, г. Реш из ASFINAG-а је детаљна дискутовао о RETS пројекту и припремној фази. Управни одбор је обратио пажњу на презентацију г. Реша и чланови који су директно укључени (конкретно ASFA, AISCAT, ASETA) нагласили су основни приоритет који гласи: Компаније које врше наплату путарине морају да играју водећу улогу у пројекту и њихов циљ је да тестирају функционалан регионалан пројекат који испуњава њихове захтеве. Поручили су г. Решу да узме те ставке у обзир када буде координисао различитим корацима у том комплексном пројекту и интересе актера који се разилазе. Договорено је да ће ASECAP бити укључен у RETS пројекат и да ће комуницирати када то буде било потребно са EETS Комисијом (седнице EETS Комисије ће бити учесталије наредних година и ASECAP је активан члан Комисије иако нема право гласа). 

У вези са концесијама и јавним набавкама, председавајући COPER-a I изнео је тренутне дискусије које се воде у Европском парламенту (IMCO Комисија) у вези са нацртом Директива које је предложила Европска комисија у децембру 2011. У овој фази законодавног процеса, нацрт извештаја о концесијама, којег разматра IMCO Комисија Европског парламента, изгледа да боље одговара ASECAP члановима иако неке поднете измене треба пажљиво испратити.

COPER II

Председавајућа COPER-a II Малика Седи говорила је о свим активностима у областима безбедности/сигурности/заштите животне средине. Остварени су добри контакти са EK и ЕП. Паралелно с тим, COPER II је заједно са Секретаријатом био координатор који подржава ASECAP Тхинк Танк у његовим првим корацима ка ASECAP-овој дефиницији термина „одрживост“.

Дате су информације о 6. годишњем ASECAP догађају о безбедности путева који ће се одржати у Бриселу 6. марта 2013. године у седишту ЕП, уз подршку члана ЕП г. А. Кансиана. Поред тога, напоменуто је да ће ASECAP у координацији са AISCAT-ом организовати место за  годишњи ASECAP догађај о безбедности путева за 2014. годину.  

COPER III

Председавајући COPER-а III Марко Јандриситс дао је преглед COPER III активности и представио је кључне теме у вези са ASECAP радом на ИТС-у:

- ИТС Директива: ASECAP је активан као један од 25 чланова Европске ИТС саветодавне групе на високом нивоу; међутим, ИТС доносиоци одлука морају да остваре чвршћу и бољу сарадњу са индустријом и да избегну ангажовање такозваних „независних консултаната“ за израду нацрта спецификација. COPER III ће анализирати нацрте који циркулишу и дати повратне информације како би се омогућила адекватна реакција ASECAP-а.     

- ЕасyWаy: одвијају се разговори унутар ЕК – на високом нивоу – о наставку EasyWay и могућа улога ASECAP-а и његових чланова могла би да се идентификује; Председавајући COPER-а III позвао је ASECAP чланове да сарађују са својим Владама како би добили подршку.

- и-Мобилитy форум (раније е-Сафетy форум): ASECAP COPER III је активан и потпредседавајући COPER-a III Р. Ардити активно учествује на и-мобилитy седницама заједно са Генералним секретаром. 

- Амстердам Гроуп: Група је формирана и потписан је Меморандум о разумевању, ЕК (у суштини ДГ МОВЕ) игра своју улогу с великим интересовањем и ASECAP треба да игра активну/водећу улогу у овој групи и у вези са својом мапом пута планираном за средину 2013. године која је посвећена спровођењу приоритетних кооперативних система. 

- Су-постојање ИТС (5,9 GHz) - DSRC (5,8 GHz): COPER III наставља да активно прати развој у овој области и прати могуће ризике, нпр. у вези са свим нежељеним нормативним ефектима у оквиру процедура за одобрење типа.

COPER IV

Најновија табела са подацима чланова о саобраћају детаљно је анализирана а чланови ће још доставити  податке који недостају. Ажурирани подаци са дугорочним графиконима биће прослеђени члановима.

ИЗВЕШТАЈИ УПРАВНОГ ОДБОРА О АКТИВНОСТИМА: РАЗВОЈ СИТУАЦИЈЕ КОД ASECAP ЧЛАНОВА

Чланови су укратко представили своје приоритетне ставке. Према постојећој процедури, заинтересовани чланови су послали Секретаријату кратку информацију са представљеним питањима 

НОВИ ПРИДРУЖЕНИ ЧЛАН

Учесници из Russian Highways SC AVTODOR представили су своју компанију. AVTODOR је поздрављен уз добродошлицу као нови ASECAP придружени члан од јануара 2013. 

АДМИНИСТРАТИВНА И БУЏЕТСКА ПИТАЊА 

Једногласно је усвојен буџет за 2013. са расподелама за чланове.

Одликовање

На иницијативу Председника, Управни одбор је одликовао следеће особе за њихово ангажовање и посвећеност ASECAP-у током много година: М. Ротондо (16 година), О. Халеракер (22 године), М. Седи (22 године), Ј. Мески (23 године) и А. Арнаутис (26 година).


Штампа