Торино (Италија)-мај 2012

II седница Управног одбора ASECAP, Италија, Торино 27.05.2012.год.

Усвојен је и записник са I састанка У.О. 2012/1, из Копенхагена, Данска. Генерални секретар ASECAP-а, К. Дионелис је детаљно представио спроведене и планиране активности са додатим матрицама рада које је одобрио УО за Програм рада за 2012.г. Презентиране су новине у свету саобраћаја ЕУ, са кључним тачкама за ASECAP. Госп. К. Дионелис је нагласио да би УО, COMEX, COPER-и са оперативним групама, уз подршку ASECAP Савета стручњака, требало да дају основне инструменте будућих ASECAP активности. Генерални секретар ASECAP-а ће, са 3 COPER председника бити одговоран за планирање на основу ког ће COMEX разрадити будуће активности ASECAP-а, сходно којима ће УО доносити одлуке. Секретаријат ASECAP-а (и координатор: С.Вервилген), са COPER одборима ће дефинисати потребе ASECAP-а у домену прикупљања статистичких информација и пратити достављање истих. Секретаријат је представио први узорак статистичког извештавања на основу информација које достављају чланови за објављивање у Статистичком Билтену ASECAP. Приоритет је да се статистички подаци чланова хармонизују (иако они већ показују, на индивидуалној основи, развој сваког члана) и, сходно томе, буду лако упоредиви.

Председник одбора COPER I, Ж.Мески је представио рад COPER I у вези са досадашњим развојем у EETS домену, нове законске иницијативе Европске комисије при додели концесионих уговора и јавним набавкама. Када је у питању EETS, постоји сагласност ASECAP-а о основним стратегијама. Органи за наплату путарине су обавили свој посао, EETS добављачи морају донети одлуку о начину регистрације у држави ради формалног контакта са органима за наплату путарине, а државе су дефинисане као суштински важне за будући развојни пут RETS-а, ка коначном EETS-у. ASECAP чланови ће сарађивати ради заштите својих интереса уз додатно питање заједничког приступа формирању органа за наплату путарине, и у вези уговора са EETS добављачима, уз коордирани приступ питању релевантних трошкова.

Говорећи о концесијама и јавним набавкама, председник одбора COPER I је рекао да се у Европском парламенту (IMCO Одбор) разговара о нацрту Директива које је предложила Европска Комисија децембра 2011. Председник одбора COPER II, М.Ротондо се осврнуо на ASECAP Догађај о безбедности у саобраћају који је одржан у Копенхагену. Ротондо је нагласио да ће у оквиру нових COMEX и COPER структура ускоро почети рад на интерним COPER II приоритетима. Председник одбора COPER III, Р.Цамолино је (после свог одсуства) дао преглед COPER III активности, а привремени председник одбора COPER III М.Јандриситса је представио кључне теме рада ASECAP-а у области ITS. Сумирано је следеће.1.У оквиру ITS Директива, ASECAP је прихваћен као један од 25 чланова Европске ITS саветодавне групе високог нивоа, 2.дискусије о будућности ЕасyWаy на стратешком нивоу иду у позитивном смеру као и на техничком нивоу, а преглед Смерница за распоређивање ће спровести кроз директно укључење најмање једног ASECAP члана у индивидуални преглед сваке од Смерница; 3. Форум о и-Мобилности (бивши форум о е-Безбедности): неопходно је да ASECAP стручњаци уносе корисне информације у рад форума, чланови ће добити дневни ред састанака Радних група; 4. SATIE пројекат: ASECAP активно доприноси акцији подршке развоју Европске активности великих размера (Еуропеан Ларге Сцале Ацтион - ELSA) за ICT у транспорту; 5. Амстердам група: напредује се у одређивању улоге органа за наплату путарине у оквиру заједничке ASECAP-CEDR-C2C-POLIS иницијативе посвећене имплементацији приоритетних система за сарадњу.

Поднет је извештај о активностима УО, развоју чланица у раду ASECAP-а, и чланови су представили своје приоритете. Заинтересовани чланови су послали Секретаријату записник са спорним питањима (додатак тачки 4 Извештаја). Поједина спорна питања се сматрају решеним у оквиру ASECAP независне истраживачке организације – „Тхинк Танк“. Секретаријат ће испитати могућности доставе идеја за преиспитивање COMEX-у. Председник је планирао да се у име ASECAP-а придружи радионици за интероперабилност Стокхолм групе у Малмеу 5.06.2012.г. али је одустао због забринутости око јавног присуства ASECAP-а овој радионици. Постављено је и питање статуса и чланарине “помоћних партнера” о чему ће Секретаријат дати свој предлог на следећој седници COMEX-а, и у писаној форми послати предлог УО ради убрзавања доношења одлука.


Дискутовало се и о административним и буџетским питањима. Предлог УО за допуну подзаконских аката је усвојен једногласно, уз појашњење члана 17 о Ревизији који је промењен. Једногласно је усвојен на Генералној скупштини и Извештај УО о активностима у 2011.г.

Генерални секретар Клаус Ширхакл је истакао да је на седници УО 2012/1 у Копенхагену речено да је још увек отворена ревизија CEZAR IV пројекта због сложених прописаних форми унутар структура и администрације EK. ASECAP Секретаријат, вођа пројекта и ревизор пројекта пажљиво прате случај и благовремено информишу чланове. УО је једногласно усвојио Извештај Ревизора о раду у 2011. г. и одобрење рачуна за 2011. г. који ће послати Генералној скупштини. Усвојен је предлог Генералне скупштине да износ чланарине и даље буде 17.000 евра по члану, што чини А Буџет. На последњој седници о.г. (у Паризу), УО ће добити на усвајање коначни предлог буџета за 2013.г. са алокацијама чланова.
Одржана је и седница Генералне скупштине на којој су обављена нова именовања и изабране особе за Управљачка тела ASECAP-а. На предлог COMEX-а, чланови су једногласно изабрали ново ASECAP руководство (додатак тачки 6.а) које чине: први потпредседник је Жан Мески (ASFA); други потпредседник је Ојвинд Халеракер (NORVEGFINANS); COMEX члан са правом гласа је Масимо Шинту (AISCAT) и COMEX члан са правом гласа је Томас Џ. Фенинг (MACQUARIE MOTORWAY GROUP).

За председнике су једногласно именовани: за COPER I- Бруно де ла Фуенте (ASETA), за COPER II- Малика Седи (ASFA), и COPER III – Марко Јандриситс (ASFINAG). УО је и именовао потпредседнике на предлог COMEX-а, тако да су за COPER I потпредседници Валерија Думерц (ASFA), Маурицио Ротондо (AISCAT) и Антон Зибер (ASFINAG); за COPER II, Е.Стоки (AISCAT), Л.Винсентсен (Sund & Bælт) и Б.Бајић (HUKA); за COPER III Р.Ардити (AISCAT), Р.Камолино (APCAP) и Е. Канел (ASFA). Нови председници са по три потпредседника су обећали да ће почети рад на основним ASECAP пољима, као и ASECAP COMEX-у и УО.

Договорено је да седница УО 2012/3 буде у Паризу, 26.-27.11. 2012.г.а седница УО 2012/1 и годишњи догађај о безбедности на путевима у Риму, 4. и 5.03.2013.г. За ASECAP студијске и информативне дане су кандидовани као чланови - домаћини – за „Дане ASECAP-а 2013“ Дубровник, Хрватска, од 26.-29. маја 2013.г. и за „Дане ASECAP-а 2014“ - Грчка (TEO).

Разматрана је поднета пријава за придружено чланство државне компаније “Russian Highways” и УО је одлучио да кандидат испуњава услове. УО је овластио Генералног секретара да сходно процедури обавести компанију “Russian Highways” и позове их да присуствују седници УО 2012/3 у Паризу и представе компанију и њене интересе у вези са кандидатуром.


Штампа