Заједничком конференцијом обележен почетак кампање „Вози одморан“

Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције, ЈП „Путеви Србије“, Ауто-мото савезом Србије, компанијом „ЕКО Србија“ и Туристичком организацијом Србије већ 8 годину за редом организује кампању под називом „Вози одморан“, која се реализује током летњег периода и подразумева различите превентивне активности усмерене на смањење броја саобраћајних незгода, броја погинулих и тешко повређених.

Конференцијом за медије која је 01.07.2024.г. одржана у хотелу „Холидеј Ин“ на Новом Београду, званично је обележен почетак овогодишње кампање „Вози одморан“ чији је циљ превенција саобраћајних незгода и повећање безбедности учесника у саобраћају током летњих месеци.

Кампања која почиње 10. јула, трајаће до 10. септембра 2024.г. и намењена је свим возачима који ће током ових месеци пролазити кроз Републику Србију, првенствено на дужим релацијама и путницима који транзитирају.

Конференцију „Вози одморан“, отворио је в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, који се захвалио свим партнерима што подржавају ову кампању и зато што брину о безбедности учесника у саобраћају. „Један од главних узрока саобраћајних незгода на путевима током летњих месеци које имају за последице тешке телесне повреде или смртни исход, јесте умор. Циљ ове кампање је да подигнемо свест код возача и да им представимо колико умор може бити опасан и до каквих последица може довести. Стаматовић је додао да се сваког дана у летњим месецима догоди између 90 и 100 саобраћајних незгода, да лети месечно смртно страда око 40 лица и око 1.600 лица задобије повреде у саобраћајним незгодама. У јулу и августу 2023. се догодило 70 саобраћајних незгода са погинулим и 2.557 саобраћајних незгода са повређеним лицима, где је стрдало 76 и повређено 3.832 лица, од којих је 720 задобило тешке телесне повреде.

Извршни директор Сектора за управљачко информационе системе у саобраћају ЈП „Путеви Србије“ Зоран Пешовић истакао је да ЈП „Путеви Србије“ у континуитету наставља да ради на новим кампањама које имају за циљ подизање нивоа свести учесника у саобраћају.

„У циљу повећања безбедности у саобраћају, смањења броја и последица саобраћајних незгода договорен је заједнички наступ и подршка кампањи „Вози одморан“ , природних партнера на овом задатку: Агенције за безбедност саобраћаја, МУП-Управе саобраћајне полиције и ЈП „Путеви Србије“.

Због значаја саме кампање JП „Путеви Србије“ као управљач државним путева - ће путем ВМС портала односно изменљиве саобраћајне сигнализације на ауто-путу, обавештавати учеснике у саобраћају о слогану и поруци кампање - „Вози одморан! Направи паузу на свака 2 сата“.

Путеви Србије до сада су произвели и промовисали 7 кампањa посвећених повећању безбедности у саобраћају.

Настављамо заједничким радом и активностима да доприносимо смањењу броја саобраћајних незгода јер и један изгубљени људски живот је превише!“, рекао је Пешовић.


Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је на промоцији почетка кампање „Вози одморан“ истакао да је свака активност која се спроводи у циљу унапређења безбедности саобраћаја од великог значаја као и да је сваки сачуван живот велики успех. Дачић је истакао да је умор препознат као значајан фактор у настанку саобраћајних незгода и као и да у току летње сезоне више од 150.000 људи дневно пређе границу Србије.

Министар Ивица Дачић је изразио захвалност свим учесницима ове кампање, партнерима, као и медијима који извештавају о безбедности саобраћаја и на тај начин позитивно утичу на ставове и понашање грађана.

У циљу повећања безбедности у саобраћају, смањења броја и последица саобраћајних незгода договорен је даљи заједнички наступ и подршка кампањи „Вози одморан", свих природних партнера на овом задатку, Агенције за безбедност саобраћаја, ЈП „Путеви Србије“, МУП-Управе саобраћајне полиције и осталих учесника ове кампање.

Изјаве надлежних и видео материјал са догађаја можете погледати на: 01.07.24. Заједничком конференцијом обележен почетак кампање „Вози одморан“


Штампа